Cursos de cocina de verano

Actualizado el 14 de abril de 2019

Què aprendrem a cuinar en aquest curs per a afeccionats?

Una vegada finalitzada la primavera, ens arriba l’estació de la plenitud: l’estiu. En la cuina d’estiu, el pols de l’estómac ha de ser com un cop de martell, tal com afirmava el metge de l’Emperador Groc.  Per això, l’alimentació serà sana i equilibrada. En cas contrari la malaltia causada per la calor de l’estiu ens portarà la febre a la tardor.

La naturalesa, a l’estiu esclata plena poder. Per a arribar en bones condicions a la tardor, és important fer una bona transició de primavera a estiu. A l’estiu la nostra energia està en el punt més àlgid. El nostre cos s’assegui acalorat i responem suant, per tant hem d’evitar acalorar-nos amb els nostres aliments. Necessitem reposar les nostres reserves internes de líquids i sals.

Els aliments de l’estiu

L’estiu és l’estació de l’aigua acumulada en les verdures i fruites. Hauran d’estar molt presents en la nostra dieta. Augmentarem també el contingut en sal, provocat per l’excés de suor. És temps de beure tot tipus de líquids en abundància. Però tindrem en compte, que les begudes fredes, que tan bé sentin en la nostra boca, dins del nostre cos causen estralls en els mecanismes de control tèrmic i, en lloc d’ajudar a alliberar la calor no desitjada, inverteixen el procés.

La digestió és lenta i pesada, a causa de l’excés d’energia solar. Tenim menys necessitat d’ingerir aliments i ens omplim de líquids.

És ideal menjar a base de tapes o fer diversos menjars menors aldia , ja que cal estimular l’apetit. L’estiu són perfectes els plats agredolços i les temptadores aromes i sabors d’aliments picants

En la cuina d’estiu, els plats són de preparació ràpida. Amb aliments crus o gairebé crus, que permeten agilitar les preparacions en la cuina, sense necessitat de treballar a altes temperatures. A més els temps de cocció reduïts o inexistents, permeten aprofitar al màxim els valors nutricionals d’uns productes en plena temporada.

Menjar a l’estiu

Des de les cuines d’altres països ens arriba el gust pel natural. Una gran expansió de la cuina crudívora.
En aquest segle, l’aplicació de les tècniques de conservació, per a respectar la cadena de fred i els controls sanitaris obligatoris, ens permeten degustar carns i peixos crus o gairebé crus amb tota garantia.

Habitualment, preparar un plat cru, implica l’aplicació de tècniques de decoració d’un veritable artista, resultant una pintura sobre el plat. Un plaer que abans de res arriba pels ulls i que posteriorment inunda el nostre olfacte i la nostra boca de grates aromes i sabors crus.

Per tot això, els plats en els quals apliquem tècniques de preparació en cru, exigeixen elaborar-se en últim moment. Evitarem en la mesura del possible l’antelació i complint amb les màximes normes d’higiene. Segur que sempre disposarem d’un instant per a degustar una bona copa de cava, amb els nostres millors tartars i carpaccios.

comer en verano en barcelona

En línies generals tots tenim assumits que la cuina és calor, encara que no sempre és així. La cuina d’aquest mes, et  mostrarà com crear un menjar des de zero utilitzant ingredients frescos en uns pocs minuts.

Dossier de cocina y pasteleria para aficionados Verano 2019

La Cuina Ràpida

Per a la majoria de nosaltres, temps, és una mica del que no tenim. Estem immersos en tal enrenou, que sovint, pensar a cuinar, no és la millor opció. És més temptador adquirir un menjar preparat o obrir el microones. Però un menjar ràpid, sana i nutritiva no necessita de temps i pot resultar divertida i social.

La cuina d’aquest mes us, ensenyarà com crear plats des de zero, en uns pocs minuts, utilitzant aliments frescos. Elaborar una cosa exquisida, emprant el mateix temps que trigaries a anar a buscar un menjar per a portar o a escalfar un plat precuinat, no només és possible, sinó que és gratificant.

Aprendràs a preparar des d’un senzill sopar, a un festí per als teus amics. Asseure’s a la taula junts, menjant, xerrant, escoltant bona música i gaudint dels teus amics, és alguna cosa al que no es pot posar preu. Les tensions i l’estrès quotidià es redueixen i la felicitat augmenta, quan ens comuniquen una grata notícia, davant d’un bon plat i millor companyia.

Equilibri entre alimentació i temps

Els menjars d’estiu són sanes i equilibrades. Compostes d’amanides, verdures, carns i peixos amb coccions lleugeres. Les salses són baixes en calories i preparades en poc minuts. Ens trobem plats inspirats en cultures de tot el món, tradicionals i modernes.  Però sempre ens obriran l’apetit. Actualment, la gran varietat i proximitat dels productes gastronòmics, ens permet elaborar plats amb innombrables ingredients i sense gran esforç. A l’estiu no trobem bullits ni estofats de llargues hores, amb llistes interminables d’ingredients. Quan no disposem de temps, ningú vol passar llargues hores comprant i menys encara cuinant

Quan adquirim les regnes de la nostra alimentació, ens assegurem que els menjars siguin frescos i nutritius. Evitem l’excés de sucres i additius indesitjables. Com més conscients siguem del plaer que podem experimentar i dels estupends menjars que podem preparar, dedicant uns minuts de temps a la compra i uns altres a cuinar, més ens entusiasmarem en el que fem i major confiança obtindrem en la seva pràctica. Podrem passar de la planificació a la improvisació sense gran esforç.

CASTELLANO